Sistemske konstelacije

Pripadnost. Podrška. Ljubav. Prihvaćanje.

Sistemske konstelacije predstavljaju poseban pristup osobnom razvoju kroz duboke uvide u konkretne izazove, teme i njihova moguća rješenja.

Prikaz drugačije slike odnosa, novih perspektiva, obiteljskih ili poslovnih sistema, izvorno je osmislio njemački filozof i psihoterapeut Bert Hellinger (1925.-2019.).

 

U konstelacijskom radu klijent u prostoru (online ili uživo) postavlja osobe/predmete koji predstavljaju članove – elemente njegovog sistema.

Raspored postave prikazuje njegovu trenutnu unutarnju sliku problema, koja se srećom može promijeniti kao što je sve podložno promjeni.

Metoda sistemskih konstelacija relativno je noviji pristup terapiji koji nije lako opisati riječima, a tek iskustveni doživljaj može omogućiti pravo razumijevanje.

 

Koristi se u osobnom radu, pedagogiji, poslovnom savjetovanju, coachingu, psihoterapiji, gdje se “fenomen percepcije predstavnika” ne može potpuno objasniti u okviru priznatih znanstvenih paradigmi već više od 30 godina.

 

Moguće je postavljanje individualne ili grupne konstelacije kojom se kroz proces spoznaja i uvida sagledavaju perpektive, mogućnosti izbora i vlastito djelovanje. 

Dopustiti vidjeti, čuti i osjetiti nevidljive obrasce i nesvjesnu lojalnost obiteljskih sustava i društva koja nas često ograničava u djelovanju, uistinu je oslobađajuće i transformativno.

Stvarajući nove percepcije i obrasce, otvaramo se uspjehu, zdravijim odnosima i općoj dobrobiti.

 

Kao Executive i holistic coach, te voditeljica sistemskih konstelacija, uživam raditi sa svima otvorenim za osobni razvoj, liderima koji čine razliku, poduzetnicima i pojedincima koji žele bolje upoznati sebe.

 

Otkad znam za sebe bila sam fascinirana odnosima i međusobnom dinamikom koja nas definira. Od 2006. godine intenzivno pohađam konstelacijske radionice i programe, koje su me nakon više od desetljeća intenzivnog pohađanja dovele i do voditeljice istih.

Osobno iskustvo i dobrobit koju sam osjetila na konkretnim životnim pitanjima, motiviralo me potrebom za još dubljim produbljavanjem i usavršavanjem ovog posebnog pristupa. 

Stečeno znanje kontinuirano prenosim svima otvorenim primjenom sistemskog pristupa u životu kroz odnose, vođenje ili razvoj timova, obitelji,…

 

Od listopada 2022. god. kontinuirano vodim autorske grupne radionice konstelacijskog pristupa My Moment upotpunjene holističkom podrškom.

 

Isprobali ste već ovu nevjerovatno učinkovitu tehniku osobnog razvoja?

 

Preporučam pogledati seriju koja vrlo lijepo dočarava ovaj pristup:

https://www.netflix.com/hr/title/81380432

 

 

Points of You®️

Svakodnevni pritisci, rokovi, očekivanja, (pre)često nam oduzimaju snagu, motivaciju, fokus i podršku. Kako bismo se povezali s vlastitim potencijalima, raširili krila i spoznali koliko smo snažni, ne moramo nužno prolaziti duge procese traženja.  Često je dovoljna želja i povjerenje u proces, dodir s vlastitim uspavanim potencijalom i dijelovima, jer u osnovi svi težimo sreći, ljubavi i miru. 

Sve je u nama. Od rođenja. 

Points of You®, predstavlja na putu povezivanja sa sobom novo iskustvo,             podršku u izazovima, svjesnost sadašnjeg trenutka.

Wingwave coaching

Otklonite stres, povećajte kreativnost i samopouzdanje

Wingwave® metoda kombinira EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) stimulacijom moždanih polutki uz model NLP-a i kineziološkog O-Ring testa. 

U procesu coach pokretima ruku vodi klijentov pogled s ciljem mišićnih informacija na definiranoj temi uz učinkovitu intervenciju. 

Metoda se uspješno primjenjuje individualno i timski u području poslovnog i executive coachinga, sporta i zdravlja s drugim metodama za regulaciju stresa. Sveučilišne studije pokazuju kako osobe iz poslovnog okruženja nakon dva sata coachinga postižu značajne pomake. Uspješnost metode ogleda se intervencijom izazivanja REM faze (Rapid Eye Movement = brzi pokreti očima) u budnom stanju, a što se događa u fazi dubokog sna. 

Često nas tek mali korak dijeli do ključnih pomaka u životu, lančane reakcije i velike promjene, što istovremeno i zadivljuje i plaši. 

Ukoliko priču s leptirovim efektom preslikamo u coaching, spoznajemo kako nas mali korak dovodi do rasta i trajne promjene. 

Ipak, prečesto odustajemo od preobrazbe ukoliko nije vidljiva u nekoliko dana ili tjedana, zaboravljajući koliko vremena živimo s određenim uvjerenjima i izazovima. Javljaju se sumnje i vraćanje u “sigurnu” svakodnevnicu koja testira strpljenje i povjerenje u proces rasta. 

Sjetimo se tada upornosti i moći procesa transformacije gusjenice u malog leptira.

Bachove cvjetne esencije

Podrška zdravlju i dobrobiti kroz balans emocija

Ljekovite biljke od davnina se upotrebljavaju za balans i liječenje različitih emotivnih i mentalnih stanja. 

Za povratak važnosti prirodnog pristupa zdravlju i cvjetnim esencijama, zaslužan je dr. Edward Bach tridesetih godina 20. stoljeća. 

Kao liječnik, kirurg, bakteriolog i homeopat, istraživao je povezanost uzroka različtih fizičkim bolesti i emocionalnih stanja, dokazavši koliko je uzrok fizičkih bolesti povezan s našim emocijama.

Upravo zato, kreirao je 38 esencija koje balansiraju emocije prenoseći ih kroz kvalitete cvjetova: 

 

hrabrost, snagu, altruizam, koncentraciju, ljubav, povjerenje, odnoseći uznemirujuće emocije straha, slabosti, egoizma, brige. 

Novi posao, promjene, obiteljska dinamika, svakodnevnica izazova,… utječu na emocije dok vozimo cestama života. Bachova liječenja temeljena su na promatranju kompletne osobe, ne samih simptoma bolesti, što odgovara holističkom pristupu kojeg podržavamo. 

Danas se cvjetne esencije kao dio suptilnih energetskih metoda, izučavaju na mnogobrojnim Sveučilištima, a brojna istraživanja znanstveno potvrđuju njihovu učinkovitost. Koristimo ih u procesima osobnog rasta, coachingu i autorskom programu mentalnog zdravlja pojedinaca i timova – MyMoment.

 

Dopustite si balans i mir u svakodnevnici!

 

7 grupa esencija:

Dođi do drugih 

Upoznaj svoj um

Zauzmi svoje mjesto

Uživaj u danu

Upoznaj svoje strahove

Živi i pusti druge da žive

   Pronađi radost i nadu

Cvjetne esencije nezaobilazna su podrška emocijama u procesu promjena i duboko ukorijenjenih nepodržavajućih uvjerenja. 

One, kao i cijela priroda pokazuju koliko je lijepo pustiti i prepustiti. 

Slobodni od uvjetovanosti, vezanosti i ograničenja, uz njih lakše prolazimo svakodnevnicu, procese transformacije uklanjajući nepodržavajuće energetske, mentalne i emocionalne blokade najdubljih struktura i aktivirajući kvalitete zaključane u nama. 

Svaka biljka jedinstvena je kao i mi ljudi. 

Izboru osobne kombinacije kapi prethodi razgovor u kojem se definiraju trenutna emocionalna, psihička i fizička stanja klijenta. 

Individualnom kombinacijom esencija ne iscjeljuje se samo fizički problem, već se suptilno uklanjaju potencijalno negativna stanja bolesti ili neravnoteže jer naše zdravlje ovisi o balansu. 

Ukoliko nismo u ravnoteži, u disbalansu su i emocije iz kojih nastaju bolesti. 

Kapi nas nježno vraćaju u stanje ravnoteže uma, duha i tijela, a sve što jedemo, govorimo, radimo, mislimo i osjećamo utječe na tu ravnotežu. Iz osobnog iskustva i povratnih informacija klijenata, u razdobljima odluka, rada na uvjerenjima ili procesu coachinga, podrška Bachovim esencijama važna je u postizanju željenih promjena i mira. 

 

Kapi su jednostavne za upotrebu, bezopasne, tako da ih mogu koristiti trudnice, bebe, kućni ljubimci, biljke.

 

*U radu koristimo isključivo orginalne esencije BFR 

 

Svaka osoba ima svoj životni put, posao, sjajnu osobnost i divnu individualnost.

Dr. Edward Bach

Access Bars®️

Access Bars®, nježna tehnika rada na točkama glave.

32 bara energije koji prolaze glavom, povezuju konkretne točke 

koje koreliraju s određenim područjima života. 

Praktičar u procesu dodiruje točke kako bi otpustile elektromagnetski 

naboj klijentovih misli, uvjerenja, stavova i ograničenja

Barsi su prisutni u više od 170 zemalja svijeta unutar obitelji, škola, 

korporacija, u sportu, psihologiji, umjetnosti,… kao moćan alat rasta.

Što ako je izazov i rješenje?

Fokus, motivacija, prisutnost i radost. 

Otpustite anksioznost i osnažite se.

Sistemske konstelacije

Sistemske konstelacije pružaju nove perspektive u svakodnevne  izazove uz neočekivana rješenja, neovisno radi li se o partnerskim odnosima, članovima obitelji, poslovnim suradnicima, zdravstvenim simptomima, bazirano na teoriji sistema i međusobnoj poveznosti generacijama unazad.
Postavljenjem konstelacijskih priča dolazimo do promjene obrazaca koji nas (pre)često ograničavaju u životu, ljubavi ili poslu. Suočeni s određenim izazovima života, uvijek smo jednim dijelom aktivno uključeni u problem, dok ga drugim dijelom promatramo, pokušavajući ga razumijeti i riješiti.

Na početku moje priče osobnog razvoja, jedan od mojih učitelja  rekao je kako sa svakim problemom dolazi i njegovo riješenje. 

Ta mi je konstatacija tada bila potpuno nerazumljiva.
Prolaskom vremena i iskustvima života spoznala sam “što je pisac htio reći”, a za što je neophodna veća svjesnost o sebi i svijetu oko nas čiji smo sastavni dio.
Kako bismo dobili odgovore na vlastite izazove, ključno je dopustiti si nove uvide i perspektive jer rješenje problema nikada ne dolazi na istoj razini na kojoj je on nastao.
Upravo nam konstelacijski rad dopušta da doživimo i spoznamo sebe kao dio cjeline kroz povezanost s drugima, odnosom sa sobom koji je podložan promjeni.
Otklanjanjem konflikata unutar nas, mijenjamo obrasce ponašanja kako bismo pronašli i zauzeli pravo mjesto u sistemu čiji smo dio (obitelj, grupa, organizacija,…).
Slikovito, sistemske zakonitosti utječu na nas kao i okoliš na drvo.
Ako se drvo poravna između gravitacijske sile i snage sunca, raste uspravno i stabilno sa simetričnim granama. Ukoliko se ono ne može poravnati, prilagođava se djelovanju vjetra, tla, gravitacije i sunca. Ono nije lošije od uspravna drveta, ali može biti manje stabilno i ne tako visoko kao “rođak“ u nizini. Oba drveta podložna su istim zakonima prirode, a različita dinamika koja utječe na njih, rezultira pronalaskom ravnoteže rasta onako kako najbolje znaju – baš kao i mi ljudi.
Rješenja postavljenih situacija dolaze kroz informacijsko polje (obiteljskih ili organizacijskih) sistema, omogućavajući uzročno-posljedične veze aktualnih događaja i situacija iz prošlosti.
Procesom konstelacija osvještavamo vlastite uloge u sistemu i naše izbore.

Konstelacijski rad uspješno se koristi za testiranje različitih ponašanja sistema kao:


organizacijske promjene
-izbor novih zaposlenika, partnera, proizvoda, odluka,…
-prikaz stvarne (prave) dinamike tima
-ostale teme iz organizacijske svakodnevnice ili života


Postavljanju konstelacije prethodi uvodni razgovor klijenta i voditelja uz izbor konkretne teme i cilja sa ključnim pozicijama sistema (uživo ili online). 

U individualnom radu biraju se markacije (na podu, stolu ili računalu) koje predstavljaju dogovorene predstavnike pojedinih pozicija. Voditelj konstelacije vodi klijenta nježnim intervencijama kroz različite pozicije s ciljem uvida u nove perspektive kako bi se svi dijelovi sistema postavili u stanje ravnoteže i zadovoljenja potreba. Proces obično traje 60-90 minuta, a u završnom koraku dijele se nova učenja i uvidi klijenta o viđenom i doživljenom u nekoliko minuta uz zatvaranje procesa.

Polazeći od pretpostavke kako su svi odgovori i resursi prisutni u nama, voditelj ulogom podrške u procesu kreira hipoteze o mogućim koracima provjeravajući sa sistemom i reprezentantima intervencije.
Svaki sistem posjeduje prirodnu, vlastitu „inteligenciju“ koja rezonira ili ne rezonira s određenim hipotezma.
Konstelacije su prekrasan i duboko individualni proces kojeg je nemoguće u potpunosti opisati riječima a koji se odvija u prostoru poštovanja i diskrecije.

Dobrodošli u svoju ulogu,

Upoznajte se da biste se više voljeli

Asocijativne kartice Pointys of You® koriste se od 2006. god. u coaching procesima diljem svijeta u preko 200 zemalja.

Od 2016. dostupne su i u Hrvatskoj, a kao polaznica 1. generacije PoY® praktičara u regiji, koristim ih u radu individualno i timski.

Od prvog susreta sa njima znala sam da je to vodstvo i ljubav na prvi pogled.

Kartice suptilno “otvaraju” nove perspektive bez procjenjivanja i kritike, noseći u sebi igru riječi i dvostruko značenje, eng. Points of You® (točke/elementi tebe) ili Points of View (perspektive/točke gledišta), ključne elemente igre – bolje upoznavanje različitih dijelova sebe i važnih tema iz novih perspektiva.


Bazirane na fototerapiji i kreirane kao igra, The Coaching Game, Punctum, Faces i Flow, spajanjem slika i riječi otvaraju perspektive, precizno dajući nove uvide upoznavanja sebe, prihvaćanju i osvještavanju obrazaca ponašanja, uvjerenja, primanja i davanja feedbacka, potičući na donošenje odluka, preuzimanje odgovornosti, korake i akcije.

Iako izgleda kao da se “samo” igramo, PoY® proces besprijekorno spaja intelekt i podsvijest, lijevu i desnu polutku mozga, vodeći nas u dubine putem slika, riječi i glazbe, komunicirajući jasnim, nedvosmislenim i moćnim porukama.

Ova igra otvara srce i um, vodeći nas tamo gdje smo otvoreni i spremni otići korak dalje – prema sebi.


Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Klikni ovdje i saznaj više informacija.